Navody

Kteří papoušci žijí v Itálii?

Loňské jaro v Londýně mi dalo mnoho příjemných vzpomínek. Stále mám před očima obrázky města omývaného jarními dešti, ale nejúžasnější jsou zelení papoušci v Kensington Gardens. Papoušci v dubnovém Londýně? Nevěříš? Ale onehdá mi manžel poslal fotku papouška z Londýna v lednu (!).

Ale nejdřív. Do města jsem dorazil poslední březnovou neděli. A po zimním Montrealu jsem padl do náruče jara. Britské hlavní město bylo pohřbeno v květinách: tulipány, zvonky, narcisy, růže, které jsem očekával, že uvidím v létě. A mimózní mraky. Stromy kvetly, ale nejnápadnější byly působivé kaštany, podobné starým dubům – vše v bílorůžovém oparu. Tak obří kaštany jsem ještě neviděla!

V pondělí šel manžel do práce a já do Kensington Parku, co by kamenem dohodil od místa, kde jsme si pronajali byt. Šel jsem širokou uličkou k jezeru, kde jsme den předtím krmili kachny, husy a labutě (to je na samostatný rozhovor), když jsem si najednou všiml zeleného papouška na nízké větvi. Pohledný muž s chutí hlodal čerstvý květinový kartáč. Když skončil s jedním květenstvím, přešel k dalšímu.

Zadržel jsem dech a připlížil jsem se blíž, ale pták se na mě ani nepodíval a pokračoval v jídle. Stál jsem tam půl hodiny a užíval si ten neobvyklý obrázek, jen jsem si vyčítal, že jsem si nevzal fotoaparát. Večer jsem manželovi řekla o nečekaném setkání. Nejprve pochyboval, zda je to papoušek? Došli jsme ke společnému názoru: pravděpodobně někomu vyletěl z klece. A litovali toho: Kéž bych nezmrzl, chudáčku.

Druhý den manžel vyhrkl ze dveří: „Přesně tak, to jsou papoušci, viděl jsem jich asi osm.“ V neděli jsme oba mrzli u těch kaštanů a obdivovali celé hejno zelených ptáčků hodujících na svěže růžových květech. Obrátili jsme se na internet a čekalo nás překvapení: v Londýně jsou už tisíce papoušků! A nejen v Londýně! O tom ten příběh je.

Londýňané jsou zmatení, obdivovaní, ale také projevují obavy

Ukázalo se, že Londýňané vídají zelené papoušky ve svém městě již řadu let. Internet je plný náčrtů na toto téma.

Například: „Návštěvníkům parku Log Ley na západním předměstí Londýna narušil poklidný teplý jarní večer zvláštní hluk přicházející z letiště Heathrow. A doslova o chvíli později začaly na větve topolů rostoucích v parku sedět desítky jasně zelených papoušků. Za pár minut se kolem všech stromů kolem chodců shromáždily stovky a stovky ptáků. Představte si krásného exotického tlachajícího papouška se smaragdovým peřím a jasně růžovým zobákem. Nyní si představte, že je jich kolem vás celé hejno. Lidé si připadali jako postavy z hororu „The Birds“ .

Další případ: „Důchodce Dick Hayden byl příjemně překvapen a dokonce potěšen, když na svém dvorku uviděl pestrobarevného papouška.“ . Ale když přiletělo více než tři sta těchto ptáků, jeho nálada se změnila: „Sežrali všechny bobule a všechno jídlo z mých ptačích krmítek.“ – stěžuje si.

Článek „The Ringed Parrot dobyl Velkou Británii“ uvádí, že jejich obvyklým stanovištěm je indický subkontinent a subsaharská Afrika. Nyní začali aktivně osídlovat londýnská předměstí a mohou vytlačit původní druhy ptáků. Ornitologové ve Spojeném království začnou počítat svou populaci.

Tak jsem zjistila jméno mého krasavce.

„Hej, papoušku, odkud jsi přišel?“

Vzhled papoušků v Londýně se vysvětluje různými způsoby. Někteří tvrdí, že je přivezli milovníci exotického ptactva a vypustili je záměrně. Jiní se drží názoru, se kterým souhlasíme: ptáci sami utekli z klece.

Mike Toms z Britské ornitologické společnosti říká, že by se to nemohlo stát bez lidské pomoci. „Verze jsou samozřejmě velmi odlišné. Podle jednoho za to mohou obchodníci se zvířaty a ptáky, podle dalšího to byli námořníci, kteří papoušky přivezli ze zámořských plaveb. Nepřemýšleli o tom, že musí být v karanténě, ale když se dozvěděli o celních potížích, propustili je.“ .

Tak či onak, první papoušci si začali všímat již v roce 1969 a v roce 1983 jim byl oficiálně udělen status ptáků, kteří se „množí ve volné přírodě“. Navíc v majetku londýnských zahradníků jsou zjevně velmi exotické rostliny, které je přitahují, a kdysi drsné klima Velké Británie je každým rokem měkčí.

Přečtěte si více
Jakou barvu má kuře domácí?

Mezi Londýňany kolují zvěsti, že papoušci utekli z kontejneru, který na letiště Heathrow přiletěl z Indonésie. V jihozápadním Londýně, poblíž letiště, je skutečně mnoho těchto ptáků. Existuje také legenda, že první londýnské papoušky vypustil do volné přírody sám Jimi Hendrix, slavný americký kytarový virtuos, zpěvák a skladatel, kterého časopis Time v roce 2009 označil za největšího kytaristu všech dob. Kdy a proč přivezl papoušky do Londýna? Možná to bylo pár jeho mazlíčků? O tomhle nevíme.

Předpovědi: zmizí vrabci úplně?

Podle historických kronik byli papoušci k vidění v Londýně a na jihu Anglie již v polovině 1855. století (existuje dokonce i přesné datum – rok 30), ale až dosud se ve volné přírodě množili velmi zřídka. Případy byly izolované. Současní ptáci jsou podle BBC News novou mutací, která se plně přizpůsobila anglickému klimatu. Počet papoušků se každým rokem zvyšuje o XNUMX % (údaje od oxfordských biologů).

V roce 1995 bylo ve městě Ashford (východně od Londýna) přibližně 1500 30 jedinců. Před pár lety – již více než XNUMX tisíc. Graham Marge, mluvčí Královské společnosti pro ochranu ptactva, připomíná, že papoušci pocházející z tropů milují teplo a Spojené království mělo v poslední době jen dvě tuhé zimy. Ptáci se podařilo přežít. A navíc se množit. „Nevím o žádných mechanismech, které by mohly papoušky zastavit. Neexistují žádní predátoři, kteří by byli schopni kontrolovat jejich počet. Nejsem si jistý, jestli je naše klima děsí.“ .

Vědci se snaží pochopit, jak hromadný výskyt nového druhu ptáků ovlivní ptáky, které již ve městě existují, a odhalit další fenomén: papoušci se donedávna báli žít ve velkých evropských městech, ale v posledních letech kromě Londýna byli spatřeni v okolí Bruselu a Amsterdamu.

Britští představitelé se domnívají, že země má potíže. Jsme dojati, ale pro britské farmáře to bude brzy skutečná pohroma (jak se veverky staly pro mnoho Američanů a Kanaďanů, kteří žijí v podkroví a činí život nesnesitelným. A podle zákonů se jich nemůžete zbavit!) . Papoušci se stanou vážnými zemědělskými škůdci, jak je již pozorováno v Indii a dalších asijských a afrických zemích.

Například v Indii papoušci požírají spoustu plodů zemědělských rostlin a obilovin. Kromě toho pták zkazí mnohem více produktu, než může sníst: trhá zobákem pytle s obilím, aby se dostal k jejich obsahu.

V Pákistánu ve státě Paňdžáb je papoušek náhrdelník považován za jednoho z hlavních škůdců výsadby slunečnice a někdy hejna papoušků zcela zničí úrodu hořčice, manga a guavy. Na Cejlonu ochotně jedí rýži, kukuřici, slunečnicová semínka, arašídy a plody jiných kulturních rostlin.

Ještě to nedospělo k tomu, že by zničilo úrodu na britských polích. Ale kvetoucí kaštany v Kensingtonském parku už mávají ohlodanými větvemi. A pak – z nějakého důvodu jsem v Londýně nenarazil na vrabce! Mohou za to papoušci?

Stane se papoušek Kramer světovým ptákem nebo trochu více o opeřeném cestovateli

Tomuto zelenému miláčkovi s červeným zobákem se říká „indický kroužkovaný papoušek“ nebo „papoušek z Kramerova náhrdelníku“ (lat. Psittacula krameri). Svůj název dostal podle úzkého růžovo-červeného prstence kolem krku samců (samice prsten nemají). Druhé jméno ptáka odráží úspěchy v biologii německého přírodovědce Wilhelma Kramera. Hlavní barva opeření je jasně zelená (barva svěží, svěží zeleně) a zobák je červený. Vždy byl milován a ceněn pro svou krásu a povahu. Domácí mazlíček východních princů a vznešených dam je zobrazován na obrazech, látkách a domácích potřebách.

Distribuční oblast kroužkovaných papoušků je již nyní extrémně široká. Odborníci zdůrazňují, že ze všech papoušků Starého světa zaujímá největší území Psittacula krameri a navíc je jediným druhem žijícím v Asii i Africe.

Přečtěte si více
Jaké plemeno psa si mám vybrat do bytu?

V Africe žili papoušci kroužkoví dlouho v oblasti táhnoucí se od východu na západ severně od zóny deštných pralesů, ale jižně od Sahary: Mali, jižní Niger, severní Ghana a Burkina Faso, Togo, Benin, jižní Nigérie, Kamerun a Čad, sever Středoafrické republiky, Jižní Súdán, severní Uganda, Etiopie, Džibutsko a severozápad Somálska. V Asii je to téměř celá jižní část kontinentu: Indie, Pákistán, Bangladéš, Nepál, Cejlon a jižní Myanmar.

A nyní tento malý zelený ptáček s červeným zobákem dobývá nové země a kontinenty, jako angličtí, holandskí, portugalskí, španělští a italští námořníci. Možná se zvídaví ptáci ptali: „Proč nenavštívíme vlast velkých objevitelů? Velké množství papoušků dnes žije v Nizozemsku: v Amsterdamu, Utrechtu a Haagu. Odtud odletěli do Německa, kde zaplnili rozkvetlé zahrady v údolí Rýna. Ve Španělsku a Itálii je mnoho papoušků s náhrdelníkem, hlavně v Římě, kde hnízdí v historickém centru města. Vatikán, který se vždy pyšnil luxusními zahradami, si neví rady: papoušci klují květiny na záhonech!

Papoušci náhrdelníku také odletěli do Japonska (které nikdy neupřednostňovalo zahraniční námořníky!) – usadili se v parcích v Tokiu, Kjótu a Ósace.

Spojené státy udělaly z Kalifornie svůj domov (a kdo by nechtěl žít v Kalifornii?). První ptáky tam prý zaznamenali v roce 1977, na konci roku 2011 jich ornitologové napočítali minimálně 1800 (podle některých odhadů dokonce asi 3 tisíce). Zelení ptáci posílají pozdravy z Louisiany, ze San Antonia (Texas), z Honolulu (Havaj) a Malibu (Florida).

Zde jsou zprávy z Brooklynu (New York): „Kolonie divokých papoušků žijí nedaleko od oceánu už asi 10 let. V zimě tam občas sněží, takže papoušci většinou hnízdili na sloupech u transformátorů, což způsobovalo zkraty a další problémy. Proto se hnízda začala ničit. Nyní už papoušci nejsou vidět. Možná někam migrovali. Nebo možná zamrzly bez transformátorů. „ Ano, smutná zpráva.

Další novinky jsou lepší. Zdá se, že papoušek kroužkovaný je skutečný cestovatel. Zamiloval si Venezuelu a Panenské ostrovy, země Blízkého východu: Saúdskou Arábii, Irák, Sýrii, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Izrael, Libanon, Katar, Jemen, ostrovy v Indickém oceánu (Maldivy, Mauricius), stejně jako Turecko, Kuba, Hong Kong, Macao a Singapur!

Tady se zastavím, protože počet zemí, kam tento pták pronikl, roste. Zapomněl jsem ale podotknout, že jsme to viděli i v Rusku – na Kamčatce! Zatím jsem nenašel důkaz o tom, zda náš hrdina žije v Kanadě ve volné přírodě (je to nepravděpodobné, létá sem mnoho orlů!), ale pravděpodobně ho někdo drží doma.

Zvonek. Sbírka I. Lapiny

Zvonek. Sbírka I. Lapiny

Nařasený papoušek po staletí žil s lidmi jako domácí mazlíček a dnes zůstává oblíbeným doprovodným ptákem. Jedná se o temperamentního ptáka, který vyžaduje hodně pozornosti. Andulka kroužkovaná však okouzlí a potěší majitele, který se může více věnovat jedinečným vlastnostem ptáka – hravé bujnosti a pozoruhodné schopnosti mluvit. Pokud se chcete o tomto zábavném a velmi houževnatém druhu dozvědět více, přečtěte si tento článek až do konce.

Původ druhu a popis

Foto: Náhrdelník papoušek

Rodové jméno „Psittacula“ je zdrobnělinou latinského psittacus, což se překládá jako „papoušek“, a specifické druhové jméno Crameri se objevilo v roce 1769 kvůli tomu, že italsko-rakouský přírodovědec ornitolog Giovanni Scopoli chtěl zachovat památku Wilhelm Cramer.

Byly zaznamenány čtyři poddruhy, i když se liší jen málo:

  • Africké poddruhy (P. k. Krameri): Guinea, Senegal a jižní Mauretánie, východní až západní Uganda a jižní Súdán. Žije v Egyptě podél údolí Nilu a někdy ho lze spatřit na severním pobřeží a na Sinajském poloostrově. Papoušek africký se začal množit v Izraeli v 1980. letech minulého století a je považován za invazivní druh;
  • Papoušek habešský (P. k. Parvirostris): Somálsko, severní Etiopie po stát Sennar, Súdán;
  • Indiánský náhrdelník (P. k. manillensis) pochází z jižního indického subkontinentu. Po celém světě je mnoho divokých a naturalizovaných hejn;
  • Boreální náhrdelník (P. k. borealis) se vyskytuje v Bangladéši, Pákistánu, severní Indii, Nepálu a Barmě. Introdukované populace se vyskytují po celém světě;
Přečtěte si více
Jaké rostliny zasadit do země v jezírku a na břehu: jména s fotografiemi

O evolučním genetickém původu tohoto druhu a o tom, jaké populační genetické rysy odhalují vzorce environmentální invaze v jiných zemích, kde tento druh není původní, je známo jen málo. Jisté je, že všechny invazní populace pocházejí převážně z asijských poddruhů.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Papoušek rudokrký v přírodě

Papoušek kroužkovaný (P. krameri), neboli náhrdelník, je malý pták s průměrnou délkou těla asi 39,1 cm, ale tato velikost se může lišit od 38 do 42 cm indického poddruhu je o něco větší než africký. Tito ptáci mají zelené opeření těla s načervenalým zobákem a poměrně dlouhý špičatý ocas, který zabírá více než polovinu velikosti těla. Délka ocasu může dosáhnout 137,0 cm.

Zajímavost: Samci tohoto druhu mají kolem krku tmavě fialový pás. Mláďata však nemají tak výrazné zbarvení. Získají ji až při dosažení pohlavní dospělosti, asi o tři roky později. Samice také nemají kroužek na krku. Mohou však mít velmi vybledlé stínové prstence od bledé po tmavě šedou.

Andulka ringtailed je pohlavně dimorfní. Divoké exempláře obou pohlaví jsou charakteristicky zelené, zatímco exempláře chované v zajetí mohou vykazovat různé barevné mutace, včetně modré, fialové a žluté. Průměrná délka jednoho křídla je od 15 do 17,5 cm Ve volné přírodě se jedná o hlučný, nestěhovavý druh, jehož hlas připomíná hlasité a vysoké skřípění.

Video: Náhrdelník papoušek


Hlava je blíže k týlu s namodralým nádechem, na hrdle jsou černé peří a mezi zobákem a okem je velmi tenký černý pruh. Další černý pruh pokrývá krk v půlkruhu a vytváří jakýsi „límec“ oddělující hlavu a tělo. Zobák je jasně červený. Tlapky jsou šedavé, s narůžovělým nádechem. Spodní část křídel je tmavě šedá, jak je vidět u létajících ptáků.

Kde žije papoušek náhrdelník?

Foto: Pár papoušků na krk

Areál kroužkovaného papouška je největší mezi ostatními druhy Starého světa. Jedná se o jediného papouška, který pochází ze dvou částí světa. Biotop afrického náhrdelníku papouška sahá na severu do Egypta, na západě do Senegalu, na východě do Etiopie, na jihu do Ugandy.

V Asii pochází z následujících zemí:

Obézní papoušci byli zavlečeni do evropských zemí, jako je Německo, Itálie, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko a Spojené království. Tito ptáci byli také zavedeni do zemí západní Asie, jako je Írán, Kuvajt, Irák, Izrael, Libanon, Sýrie, Saúdská Arábie a Turecko. Japonsko ve východní Asii. Jordánsko na Blízkém východě, stejně jako Katar, Jemen, Singapur, Venezuela a Spojené státy. Dále africké země jako Keňa, Mauricius, Jižní Afrika. Tito papoušci také migrovali a usadili se na karibských ostrovech Curacao, Kuba a Portoriko.

Přírodním biotopem Karla je les. Ale lze jej nalézt na jakémkoli místě s velkými stromy. Náhrdelník papoušci se dobře přizpůsobí městským podmínkám a chladnějšímu klimatu. Městské prostředí jim potenciálně poskytuje vyšší okolní teploty a lepší přístup k potravě. Obývají pouště, savany a pastviny, lesy a tropické pralesy. Kromě toho v mokřadech žijí náhrdelníkoví ptáci. Mohou žít na zemědělských polích i v jiných prostředích.

Co žere papoušek náhrdelník?

Foto: Náhrdelník papoušek

Asi 80 procent potravy tohoto ptáka je založeno na semenech. Kromě toho papoušek náhrdelník také žere hmyz, ovoce a nektar. Tito ptáci žijí v oblastech, kde je hojnost ořechů, semen, bobulovin, zeleniny, pupenů a ovoce, které doplňují další plodiny, jako je pšenice, kukuřice, káva, datle, fíky a guavy. Tyto potraviny dozrávají v různých obdobích a podporují papouška po celý rok. Pokud je potravy nedostatek, například kvůli špatné sklizni, papoušek přejde z běžného přísunu potravy na jakoukoli rostlinnou hmotu, kterou najde.

Velká hejna kroužkovců hlučně vyrážejí za úsvitu, aby hodovali na hustě obtěžkaných ovocných stromech nebo rozsypaném obilí. Divoká stáda létají několik mil za potravou na zemědělskou půdu a zahrady, což způsobuje značné škody majitelům. Sami ptáci se naučili otevírat pytle s obilím nebo rýží na farmách nebo železničních skladech. Ptačí ostrý zobák dokáže snadno trhat plody s tvrdou slupkou a otevírat ořechy s tvrdou skořápkou.

Zábavný fakt: V zajetí papoušci konzumují různé potraviny: ovoce, zeleninu, pelety, semena a dokonce i malé množství vařeného masa pro bílkoviny. Je třeba se vyhnout olejům, solím, čokoládě, alkoholu a dalším konzervantům.

V Indii se v zimě živí obilím a holubím hráškem. V Egyptě se na jaře živí morušemi a v létě datlemi a hnízdí na palmách poblíž polí se slunečnicemi a kukuřicí.

Přečtěte si více
Jak pečovat o gumová těsnění na autě?

Nyní víte, čím krmit papouška náhrdelníku, pojďme se podívat, jak žije ve svém přirozeném prostředí.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Blue Necklace Parrot

Obecně hluční a nehudební ptáci zahrnují obrovskou škálu vokalizací. Jsou to nebojácní ptáci, kteří přitahují pozornost svým neustálým vřískáním. Papoušci obsazují cizí hnízda, k hnízdění využívají díry již vytvořené jinými druhy. Často se jedná o hnízda, která si pro sebe připravil strakapoud velký a datel zelený. Papoušci kroužkovaní mají kvůli konkurenci konflikty s místními druhy, které využívají stejná místa jako jejich hnízda.

Příklady konfliktních druhů:

  • brhlík obecný;
  • modřinka;
  • sýkora koňadra;
  • holubice clintukh;
  • špaček obecný.

Papoušek rudý je aktivní, stromový a denní druh, který je vysoce společenský, žije ve skupinách. Je neobvyklé vidět ringtaily samostatně nebo v párech, s výjimkou období rozmnožování. Po většinu roku žijí ptáci v hejnech, někdy čítajících tisíce jedinců. Často se se svými společníky hádají, ale rvačky jsou vzácné.

Pták ringtail používá svůj zobák jako třetí nohu při pohybu mezi stromy. Natáhne krk a zobákem uchopí požadovanou větev a pak zvedne tlapky. Podobnou metodu používá při pohybu po úzkém úkrytu. Má dobře vyvinuté oči, kterými vnímá své okolí.

Papoušci s kroužkovým krkem dokážou být milými, krotkými mazlíčky, ale zanedbávání jejich potřeb může vést k mnoha problémům. Nejsou to nejlepší ptáci k chovu kolem malých dětí, protože. jsou citlivé na jakékoli rušení, včetně nočního hluku.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Náhrdelník papoušek

Papoušek ringtailed je monogamní pták, který se rozmnožuje v určitém ročním období. Páry se tvoří dlouho, ale ne navždy. U tohoto druhu samice přitahuje samce a iniciuje páření. Opakovaně se otírá hlavou o jeho hlavu a snaží se upoutat pozornost samce.

Poté proces páření trvá jen několik minut. Období páření indických papoušků začíná v zimních měsících od prosince do ledna, snášením vajec v únoru a březnu. Afričtí jedinci se rozmnožují od srpna do prosince a načasování se může v různých částech kontinentu lišit.

Zajímavost: Pták každoročně produkuje mnoho mladých kuřat. Jakmile jsou vajíčka nakladena do hnízd, rozmnožovací orgány samice se vrátí do redukovaného stavu až do dalšího odchovu.

Hnízda jsou umístěna v průměru 640,08 cm od země. Měly by být dostatečně hluboké, aby se do nich vešlo až sedm vajec. Papoušek náhrdelník snese do každé snůšky asi čtyři vejce. Vejce se inkubují tři týdny, dokud se nevylíhnou mláďata. Tento druh má vysokou reprodukční rychlost, což vede k vysoké míře přežití mladých a dospělých jedinců.

K vylíhnutí dochází přibližně sedm týdnů po vylíhnutí. Ve dvou letech se kuřata osamostatní. Samci pohlavně dospívají ve třech letech, kdy se jim kolem krku vytvoří prsten. Samice také pohlavně dospívají ve třech letech.

Přirození nepřátelé náhrdelníkových papoušků

Foto: Papoušek rudokrký v přírodě

Jedinou anti-predátorskou adaptací papoušků růžových je jemný „přední“ zvuk, který používají k demonstraci agregace. Všichni papoušci zaslechnou tyto zvuky a připojí se k napadenému ptákovi, aby bránili své nepřátele, mávali křídly, klovali a křičeli, dokud útočník neustoupí. Jediný opeřený dravec, který loví papouška náhrdelníku, je jestřáb.

Přečtěte si více
Těnice - velká nebo malá, v bytě a na ulici: fotografie a jména hmyzu

Kromě toho mají kroužkoví papoušci několik známých predátorů, jejichž cílem je odstranit vejce z hnízda, jsou to:

  • veverky šedé (Sciurus carolinensis);
  • lidé (Homo sapiens);
  • vrány (Corvus spp.);
  • sovy (Strigiformes);
  • hadi (Serpentes).

Papoušci s náhrdelníkem tráví noc na určitém nehybném místě na větvích stromů, kde se stávají zranitelní vůči útoku. V mnoha zemích, kde papoušci způsobují značné škody na zemědělské půdě, se lidé snaží kontrolovat populace škůdců papoušků. Odstrašují ptáky výstřely a zvuky z reproduktoru. Někdy naštvaní farmáři střílejí na svých polích vetřelce.

Velmi účinnou metodou kontroly je odstraňování vajec z hnízd. Tato neletální metoda je pro veřejnost atraktivnější pro dlouhodobé řízení populace.

Stav populace a druhů

Foto: Samec papouška žlutohnědého

Od 19. století náhrdelníkoví papoušci úspěšně kolonizovali mnoho zemí. Hnízdí se severněji než jakýkoli jiný druh papoušků. Kroužek je jedním z mála druhů, který se úspěšně adaptoval na život v člověkem narušeném prostředí a statečně odolal náporu urbanizace a odlesňování. Poptávka ptáka jako domácího mazlíčka a jeho neoblíbenost mezi farmáři snížily jeho počet v některých částech jeho výskytu.

Uprchlí papoušci jako úspěšný druh domácího mazlíčka kolonizovali řadu měst po celém světě, včetně severní a západní Evropy. Tento druh je uveden jako nejméně ohrožený Mezinárodní unií pro ochranu přírody (IUCN), protože jeho populace roste a v mnoha zemích se stává invazivní, což má negativní dopad na původní druhy.

Zajímavost: Invazní druhy představují vážnou hrozbu pro globální biologickou rozmanitost. Pochopení genetických vzorců a evolučních procesů, které zlepšují úspěšné založení, je rozhodující pro objasnění mechanismů, které jsou základem biologické invaze. Mezi ptáky je papoušek kroužkovaný (P. krameri) jedním z nejúspěšnějších invazních druhů, který se prosadil ve více než 35 zemích.

Papoušci bělohlaví tráví noc ve společných oblastech (obvykle skupina stromů) a spočítání počtu papoušků přilétajících do těchto oblastí je spolehlivým způsobem odhadu velikosti místní populace. V mnoha evropských městech můžete najít svérázné kurníky: Lille-Roubaix, Marseille, Nancy, Roissy, Vissus (Francie), oblasti Wiesbaden-Mainz a Rýn-Neckar (Německo), Follonica, Florencie a Řím (Itálie).

Nicméně v některých částech jižní Asie – odkud pochází náhrdelník papoušek, populace těchto ptáků klesají kvůli odchytu pro obchod se zvířaty. Navzdory snahám některých lidí oživit počty vypuštěním ptáků z místních trhů, populace papoušků v mnoha oblastech indického subkontinentu prudce klesly.

Datum zveřejnění: 14.06.2019
Datum aktualizace: 23.09.2019 v 10:24
Autor: Alekseeva Inna

Tagy:

  • Velcí mluvící papoušci
  • Velcí papoušci
  • Sekundární
  • Mluvící papoušci
  • Bilaterálně symetrické
  • Zvířata z Anglie
  • Zvířata z Afghánistánu
  • Zvířata Afriky
  • Zvířata z Bangladéše
  • Zvířata z Belgie
  • Zvířata z Barmy
  • Zvířata z bažin
  • Zvířata z Bhútánu
  • Zvířata Velké Británie
  • Zvířata z Venezuely
  • Zvířata z Vietnamu
  • Zvířata z Guineje
  • Zvířata z Německa
  • Zvířata z Egypta
  • Zvířata z Izraele
  • Zvířata z Indie
  • Zvířata z Jordánska
  • Zvířata z Iráku
  • Zvířata z Íránu
  • Zvířata Španělska
  • Zvířata z Itálie
  • Zvířata Jemenu
  • Zvířata z Keni
  • Zvířata z Číny
  • Zvířata Kuby
  • Zvířata z Kuvajtu
  • Zvířata z Libanonu
  • Luční zvířata
  • Zvířata z Mauricia
  • Zvířata Mauritánie
  • Zvířata začínající na písmeno O
  • Zvířata začínající na písmeno P
  • Zvířata Nepálu
  • Zvířata z Nizozemska
  • Zvířata Nilu
  • Zvířata z Pákistánu
  • Zvířata z Portugalska
  • Pouštní zvířata
  • Zvířata savany
  • Zvířata Saúdské Arábie
  • Senegalská zvířata
  • Zvířata ze Singapuru
  • Zvířata ze Sýrie
  • Slovinská zvířata
  • Zvířata ze Somálska
  • Zvířata subtropické zóny severní polokoule
  • Zvířata subtropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata Súdánu
  • Zvířata USA
  • Zvířata deštného pralesa
  • Zvířata deštného pralesa
  • Zvířata tropické zóny severní polokoule
  • Zvířata tropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata z Turecka
  • Zvířata z Ugandy
  • Zvířata z Francie
  • Zvířata Srí Lanky
  • Zvířata z Etiopie
  • Zvířata Jižního Súdánu
  • Zvířata z Japonska
  • Papoušci kroužkovaní
  • Krásní papoušci
  • Velcí papoušci
  • Skuteční papoušci
  • Skuteční ptáci
  • Nováčci
  • Obratlovců
  • Papoušci
  • Papoušci
  • Papoušci z Afriky
  • Papoušci pro domácí chov
  • africké ptáky
  • Upovídaní papoušci
  • Legrační papoušci
  • Tropická zvířata
  • Tropičtí ptáci
  • strunatci
  • Čelisti
  • Čtyřnohý
  • Eukaryoty
  • Eumetazoi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button