Moderni reseni

Kdy roste havranovo oko?

Vrána je pták, který s sebou nese stín temnoty a tajemství po mnoho staletí. Charakteristickým rysem ptáka je jeho inteligence, která je vyšší než u mnoha jiných zástupců zvířecího světa. Vraní mysl je srovnatelná s lidskou a je na úrovni myšlení 4letého dítěte.

Vzhled vrana

Typická vrána má dlouhou, hubenou postavu, úzká křídla s dlouhým peřím a zaoblený kuželovitý zobák.

Barva ptačího opeření je převážně černá s odstínem modré nebo zelené. Existují také zástupci, kteří mají na bázi peří bílé nebo šedé chmýří. Průměrná hmotnost jedince dosahuje maximálně 1,2 kilogramu.

Existuje názor, že vrány mohou žít poměrně dlouho, ale tato skutečnost není potvrzena. Na otázku, jak dlouho žijí vrány, se ornitologové jednomyslně shodují, že délka života ve volné přírodě je přibližně 10-15 let, existují případy, kdy se pták dožil až 20 let.

Vrána Ptačí stanoviště

Jehličnaté lesy jsou považovány za oblíbené stanoviště ptáků, ale často se vyskytují v městském prostředí. K hnízdění si vrány vybírají oblast mimo lidské oči, například na poušti, v horách nebo u rybníka na stromech.

Vrány se raději usazují na severních územích. Velké populace lze nalézt v Rusku, Severní Americe, některých regionech Evropy a Asie.

Crow životní styl

Díky své vysoké inteligenci učí vrány svá mláďata dovednostem po dlouhou dobu. Poté, co potomci vyrostou, zpravidla neopouštějí hejno, takže akumulace ptáků může narůst až na 50 jedinců.

Ptáci mohou vést kočovný životní styl a rychle se přizpůsobovat novým podmínkám. Existují však hejna, která žijí dlouho na stejném místě.

Při hledání potravy pro hejno sestupují na zem a mohou žít v blízkosti lidí. O jídlo se dělí se slabšími členy rodiny, nedojedené jídlo se schovává v zemi.

Díky úzkým křídlům a speciální struktuře peří vrány rychle vzlétají bez běhu a mohou snadno manévrovat ve vzduchu a rychle pohybovat křídly.

Dalším důkazem vysoké úrovně inteligence ptáků je kroužení nad zesnulými příbuznými. Slavnostní rozloučení končí tichem na zemi.

Jak se vrána liší od ostatních ptáků?

Nejčastější mylnou představou je, že havran a vrána jsou stejný pták. Havran černý je příslušníkem jiného druhu, ale stejného rodu. Za prvé, velikost ptáka se liší. Vrána je menší, havran dorůstá až 2 kilogramů. Jeho ocas je dlouhý a klínovitý.

Havran preferuje samotářský způsob existence, proto si vybírá místa mimo davy lidí.

Let havrana je plynulý, s rozmáchlými pohyby křídel. Než havran vzlétne, potřebuje krátký rozběh.

Druhy vran

Rod Raven zahrnuje 9 druhů ptáků. Spojuje je vnější podobnost, ale existují charakteristické rysy. Jak vypadá typický zástupce druhu, je vidět na fotografii. Bílá vrána jako druh neexistuje. Vrány bělokřídlé jsou výsledkem mutace zvané albinismus.

Černá vrána

Má hladké, lesklé uhelné peří s kovově zeleným nebo fialovým leskem. Zobák je krátký, oči a nohy jsou zcela uhlově černé.

Přečtěte si více
Kdy kvetou lekníny?

Ptáci žijí v některých evropských zemích a na východě. V Rusku si zamilovali východní Sibiř.

Mikina s kapucí

Zástupci tohoto druhu si za své stanoviště vybrali střední část Evropy a západní Sibiř.

Všechny části ptačího těla jsou černé. Havran s kapucí se vyznačuje zakřiveným, silným zobákem a šedým břichem.

Bronzová vrána

Žije ve východní části afrického kontinentu. Vyznačuje se obrovským, těžkým zobákem, který je větší než ptačí hlava.

Peří je tmavé s modrým leskem, zadní část hlavy je nápadně označena bílou skvrnou. Obvykle taková vrána dorůstá až 60 cm.

Vrána bělokrká

Ačkoli barva ptáka je černá, na spodní části peří na krku je bílé peří, odtud název druhu. Má malou tělesnou hmotnost – až 600 gramů.

Vrány bělokrké žijí po celé Severní Americe.

Vrána velkozobá

Jeden z největších druhů vran vede v zemích východu sedavý způsob života. Hmotnost může dosáhnout 1 kilogramu. Má dlouhý, velký zobák. Peří je tmavě šedé, peří na temeni hlavy je mírně nařasené.

Australská vrána

Jeden ze tří druhů nalezených v australském státě. Dlouhý zobák. Rozpětí křídel s tyrkysovým tónem může dosáhnout 1 metru.

Tmavá barva peří je typická pro vránu, hlavním rozdílem mezi australskými ptáky a ostatními jsou jejich světlé oči.

Vrána jižní australská

Žije také v Austrálii, hlavně v Sydney. Průměrná hmotnost ptáka je pouze 500 gramů. Peří je tmavé, oči světlé, zobák úzký a ostrý. Jihoaustralské vrány se shromažďují v početných rodinách.

Vrána štětinová

Navzdory skutečnosti, že pták žije dlouhou dobu na jednom místě, může při hledání potravy urazit velkou vzdálenost. Nízká hmotnost, úzká křídla a lehké peří umožňují vráně naježené létat několik desítek kilometrů.

Usazují se především v severní Africe a na Středním východě. V oblasti Arabského poloostrova se objevily případy.

Barva se liší v modrých nebo měděných odstínech.

Bangay vrána

Nejmenší druh vrány, vážící pouhých 450 gramů. Ostrý, krátký zobák, malá křídla. Má uhlově černou barvu, ale základ pírka je šedý. Je na pokraji vyhynutí.

Žije v zemích Indonésie.

Co jedí vrány ve volné přírodě?

Strava krkavčí rodiny je pestrá. Někteří ptáci se omezují na potravu rostlinného původu, jiní potravu loví. K chytání myší, malých žab a ještěrek se vrány obvykle seskupují do skupin po několika jednotlivcích.

Červi a larvy se nacházejí na zemi a na stromech. Dokážou také rozvířit cizí hnízda a snadno pozřít již narozená mláďata.

Ti, kteří žijí blízko lidí, mohou krást zbytky jídla a prohrabávat se v odpadcích.

Zajímavá fakta o vránách

  • Vrány mohou napodobovat hlasy jiných ptáků nebo zvířat;
  • Mějte dobrou paměť;
  • Jsou schopni spolu komunikovat pomocí pohybů zobáku;
  • Vrány mají větší inteligenci než věže;
  • K získání jídla může používat improvizované předměty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button